Natuurstenen vloer beschermen en reinigen

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurstenen vloer in huis. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want natuurstenen vloeren zijn prachtig. Ze geven je interieur een unieke uitstraling en zijn van een bijzonder hoge kwaliteit. Met het juiste onderhoud gaat natuursteen, zelf bij intensief gebruik, je hele leven mee. Maar wat is nu de juiste manier om een natuurstenen vloer te beschermen en te reinigen?

Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet!

Reinigen

Een natuurstenen vloer vergt niet bijzonder veel werk. Het volstaat doorgaans om wekelijks de vloer te stofzuigen en te dweilen met een geschikt schoonmaakmiddel. Hou daarbij rekening met de onderstaande punten:

√ Kijk uit met zand

Met name de wat zachtere soorten natuursteen zijn erg gevoelig voor zand. Zand werkt een beetje als schuurpapier; het kan na verloop van tijd krasjes veroorzaken, of de tegels een doffe uitstraling geven. Zeker als je een natuurstenen vloer met een glanzende finish hebt, moet dat natuurlijk vermeden worden. Het helpt al veel om een goede mat voor de deur te leggen, en dan bij voorkeur een droogloopmat of schoonloopmat. En regelmatig stofzuigen of vegen is vanzelfsprekend ook belangrijk.

√ Gebruik altijd zuurvrije schoonmaakmiddelen

Veel soorten natuursteen, waaronder marmer, travertin en Belgisch hardsteen, bevatten kalk. Die kalk zorgt dat er doffe plekken kunnen ontstaan wanneer het natuursteen in aanraking komt met zuur. Het is dan ook van essentieel belang dat je een zuurvrij schoonmaakmiddel gebruikt, zoals bijvoorbeeld HMK R155 – R55 Grondreiniger. Dit product is speciaal ontwikkeld voor vloeren van marmer, leisteen, kalksteen, graniet, natuur-kunststeen, natuursteen en splijtmateriaal. Hiermee kun je je vloer optimaal reinigen zonder hem te beschadigen. Azijn, antikalk-middelen, reinigingsproducten met een hoge PH-waarde of schoonmaakmiddelen die citroen bevatten kunnen je natuurstenen vloer onherstelbaar beschadigen en dienen dus altijd vermeden te worden!

√ Wees zuinig met water

Als je gaat dweilen is het van belang dat je de dweil altijd goed uitwringt; gebruik je te veel water, dan zal dit in voegen, plinten en muren binnendringen. Op den duur kan dit aanzienlijke schade aan je natuurstenen vloer toebrengen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Beschermen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat gaat ook op voor een natuurstenen vloer. Met onderstaande tips kun je je vloer optimaal beschermen en zorg je dat je vloer langer mooi blijft.

√ Gebruik een geschikt impregneermiddel

Het is zeker aan te raden om (met name de meer poreuze) natuurstenen vloeren te impregneren met een hiervoor geschikt product. Impregneermiddel trekt als het ware in de poriën van de vloer, en beschermt de vloer van binnenuit tegen vocht, vuil en oliën. Het is dan geen ramp als er bijvoorbeeld eens een glas wijn omgaat; dat is dan een kwestie van even schoonmaken met een vochtige doek. Bij een niet-geïmpregneerde vloer kan een glas wijn hardnekkige vlekken veroorzaken die er soms niet eens meer uitgaan! Door een kleurverdiepend impregneermiddel te gebruiken, zoals HMK S242, zorg je ook dat de kleur van je vloer mooi blijft. Omdat de kleur en structuur van het natuursteen mogelijk sterk beïnvloed wordt, is het aan te raden impregneermiddelen voor gebruik altijd eerst even te testen op een losse tegel of een onopvallende plaats. Hou er ook rekening mee dat impregneermiddel voldoende tijd nodig heeft om in te trekken, en dat de vloer tijdens het drogen niet betreden mag worden. Beschermende kleding is geen overbodige luxe tijdens het impregneren. Zorg ook voor een goede ventilatie in huis! Impregneren kun je overigens het beste doen wanneer de vloer net ligt, na het drogen, en nog onbeschadigd is. Vervolgens dient de impregneerbehandeling elke twee tot drie jaar herhaald te worden.

√ Denk aan de poten van je meubilair

Het is verstandig om de poten van je meubilair van speciale viltjes of rubberen dopjes te voorzien. Op die manier kunnen je stoelen, banken, tafels en kasten de vloer niet beschadigen. Bureaustoelen op wieltjes kunnen ook schade aan je vloer toebrengen; deze kun je daarom het beste op een tapijtje of matje neerzetten.