Spots als buitenverlichting? Lees onze tips!

Een goede verlichting is onmisbaar in uw tuin. Gelukkig heeft u tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden om uw tuin op een sfeervolle manier te verlichten. Het mooie aan spots is dat ze niet alleen als accentverlichting en sfeerverlichting gebruikt kunnen worden, maar ook als functionele verlichting. In dit artikel geven we een aantal handige tips met betrekking tot hoe u spots kunt gebruiken als buitenverlichting.

#1. Oriënteer u op de verschillende soorten buitenspots

Voor u aan de slag gaat met het opstellen van een lichtplan voor uw tuin, is het goed om te weten welke verschillende soorten buitenspots er allemaal verkrijgbaar zijn. U heeft de keuze uit:

 • Plafondspots
 • Staande spots
 • Wandspots
 • Grondspots
 • Inbouwspots
 • Prik spots
 • Up- en downlighters

#2. Kies het juiste type lamp

spot

spots

Buitenspots zijn verkrijgbaar met verschillende soorten lampen, welke we hieronder kort zullen toelichten:

 • 12 volt lampen zijn veilig, hebben voldoende vermogen om uw tuin op een sfeervolle manier te verlichten en zijn bovendien heel makkelijk om zelf aan te sluiten. Wat lichtkleuren betreft kunt u werkelijk alle kanten op.
 • LED lampen zijn wat duurder in aanschaf dan 12 volt lampen, maar op de lange termijn bent u hiermee wel goedkoper uit; ze hebben namelijk een veel langere levensduur en verbruiken aanzienlijk minder energie. Tegenwoordig kunt u ook met LED lampen een zeer sfeervolle verlichting creëren.
 • Solar lampen zijn voorzien van speciale batterijen, die overdag de energie van de zon opslaan. Zodra het dan gaat schemeren voorzien ze uw tuin van een zacht licht. Solar lampen hebben geen elektriciteit nodig; het is de meest milieuvriendelijke oplossing, en u kunt ze op elke gewenste plek neerzetten. Hou er wel rekening mee dat ze op een volle batterij maar een paar uur meegaan.

#3. Stel een lichtplan op

Voor u spots gaat aanschaffen is het slim om een lichtplan op te stellen. Dat betekent dat u in kaart moet brengen op welke plekken u welke verlichting wilt hebben. Stel de volgende vragen:

 • Op welke plekken heeft u de meeste verlichting nodig?

Denk hierbij aan ingangen, de oprit, en looppaden. Overrijdbare inbouwspots zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor het afbakenen van de oprit. Bij ingangen wordt vaak gebruik gemaakt van wandlampen met een bewegingssensor, maar u kunt natuurlijk ook mooie plafondspots of grondspots gebruiken om een entree te verlichten!

 • Op welke plekken wilt u accentverlichting plaatsen?

Met behulp van richtbare grondspots kunt u de mooiste elementen van uw tuin accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een grote boom, een bijzondere of een sculptuur. Voor vijvers en andere waterelementen zijn er speciale onderwaterspots verkrijgbaar.

 • Waar kunt u nog meer verlichting gebruiken?

Loopt u ’s avonds weleens van het huis naar de schuur of andersom? Dan is het wel zo fijn als u kunt zien waar u loopt. U kunt bijvoorbeeld het pad met grondspots verlichten, of wandspots aanbrengen op de schuur. Denk ook aan het verlichten van bijvoorbeeld uw terras of veranda.

#4. Maak een plan voor de kabels

Nu u weet waar uw spots geplaatst zullen worden, kunt u ook rekening houden met hoe de elektriciteitskabels moeten lopen. Maak uw lichtplan compleet door de benodigde kabels in het ontwerp te tekenen. Zorg dat u altijd rekening houdt met de maximale kabellengtes die door de fabrikant worden voorgeschreven! Het is overigens slim om uw licht- en kabelplannen goed te bewaren. In het geval dat er dan ooit iets kapot gaat of er graafwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, kunt u altijd terugkijken waar de kabels precies lopen.

#5. Denk aan de veiligheid

Het lijkt wellicht een open deur intrappen, maar we vermelden het er toch maar even bij: gebruik alleen spots die geschikt zijn voor buitengebruik! Spots die zijn ontworpen voor binnenshuis zijn niet veilig om buiten te gebruiken. Bovendien zijn ze, in tegenstelling tot buitenspots, niet goed bestand tegen (vries)kou, vocht, neerslag en wind. Er is heel veel keus op het gebied van buitenspots, dus er is geen enkele reden om voor andere spots te kiezen. Neem bij de installatie van uw buitenspots altijd de veiligheid in acht en haal de stroom eraf tot u zeker weet dat alles naar behoren is aangesloten.