De leukste ideeën voor het opknappen van je tuin!

opknappen-tuin-ideeën
Een tuin biedt eindeloos veel mogelijkheden. Maar een verwaarloosde tuin doet ook meteen afbreuk aan je woning. Kan jouw tuin wel een opfrisser gebruiken? Laat je dan inspireren door onze ideeën en tips!

 

#1. Maak schoon schip!

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met het opknappen van je tuin, is het aan te raden om even schoon schip te maken. Dat wil zeggen de tuin opruimen, alles dat rondslingert een plekje geven, het gras maaien, de bladeren bij elkaar harken, het terras vegen, de heggen snoeien, het onkruid weghalen, enzovoorts. Dit oogt al direct een stuk netter en geeft je een beter beeld van wat er allemaal mogelijk is met je tuin. Bovendien kost het je niets!

#2. Zorg voor voldoende opbergruimte

Tuingereedschap, speelgoed van de kinderen, tuinkussens, barbecue materialen, zakken potgrond… een tuin kan al snel erg rommelig worden. Om nog maar niet te spreken over het feit dat rondslingerend tuingereedschap niet zo veilig is. Voldoende opbergruimte is dan ook van essentieel belang. Indien je geen ruimte hebt voor een schuurtje (of je schuur al vol genoeg staat) dan is een houten tuinkast een ideale oplossing. Deze zijn te koop in een breed scala aan afmetingen en uitvoeringen. Speciaal voor het opbergen van tuinkussens gedurende de wintermaanden zijn er ook hele mooie tuinkisten en loungeboxen verkrijgbaar.

#3. Plaats een nieuwe tuinomheining

De tuinomheining is van grote invloed op het totaalplaatje. Een nieuwe omheining kan al meteen voor een heel andere uitstraling zorgen! Er zijn veel verschillende soorten schuttingen om uit te kiezen. Hoewel houten schuttingen nog altijd het meest gangbaar zijn, worden schuttingen van natuurlijke materialen steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan een schutting van bamboe, heidemat, boomschors, riet of wilg. Een ander duurzaam alternatief voor een houten schutting is een exemplaar van kokosvezels.

#4. Wees creatief met buxushagen

De buxushaag is een wintergroene struik die heel veel mogelijkheden biedt. De buxus kan zowel in de zon als in de schaduw worden geplant en zou dus ook prima als ‘opvulling’ kunnen dienen voor delen van de tuin waar geen zonlicht op valt. Je kunt deze haagjes bijvoorbeeld gebruiken om delen van je tuin af te bakenen of een leuk doolhofje te creëren.

#5. Kies voor de juiste tuinverlichting

De juiste tuinverlichting is niet alleen functioneel, maar zorgt er ook voor dat je een sfeervol geheel kunt creëren waar je ook ’s avonds veel plezier van hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan het aanschaffen van tuinspots. Deze kun je gemakkelijk plaatsen en richten om specifieke delen van je tuin te verlichten. Rondom de vijver, of onder die grote boom bijvoorbeeld. Zo kun je de mooiste plekken in je tuin echt in de schijnwerpers zetten.

#6. Schaf een nieuwe tuinset aan

Dat oude tuinbankje is leuk, maar als je ’s zomers graag met het hele gezin buiten wilt kunnen eten is een tuinset zeker een goede investering. Kies bij de aanschaf van uw tuinmeubelen voor duurzame materialen die bestand zijn tegen de Nederlandse weersinvloeden, en kies bij voorkeur voor kleurvaste tuinkussens met afritsbare hoezen die in de wasmachine kunnen. Ga voor praktisch!

#7. Creëer een warmtebron voor in de avonduren

In de zomer willen we natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van de tuin blijven genieten. Maar zodra de zon eenmaal onder is kan het al snel te fris worden buiten. Een goede oplossing is dan om een warmtebron te creëren. Dit kan op vele verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een vuurkorf, een houtkachel, een tuinkachel of een vuurtafel. Je zou eventueel ook kunnen investeren in een terrasheater; er zijn zowel elektrische terrasheaters als terrasheaters op gas verkrijgbaar, dus er is voor elke situatie een passende oplossing te vinden.

#8. Verwen jezelf met een jacuzzi!

Een jacuzzi in de tuin, wie wil dat nu niet? Het is de ideale manier om lekker te ontspannen en de dagelijkse stress te verlichten. Veel mensen denken dat een jacuzzi onbetaalbaar is, maar tegenwoordig kun je ook met een klein budget een heerlijke relaxruimte met jacuzzi in je tuin creëren. Van een jacuzzi kun je bovendien het hele jaar door plezier hebben! Laat je vooraf wel goed informeren over hoe je de jacuzzi het beste kunt onderhouden; op die manier heb je er zo lang mogelijk plezier van en haal je het meest uit je investering.