Handige tips voor het kopen van nieuwe dekbedovertrekken

Bent u van plan een nieuw dekbedovertrek aan te schaffen? Als u onderstaande tips in acht neemt zult u goed geïnformeerd tot de beste keuze komen.

 #1. Materiaal

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van nieuwe dekbedovertrekken is het materiaal. Voor de warme zomermaanden kunt u het beste kiezen voor een dekbedovertrek van een warmte-regulerende stof, zoals katoen of microvezel. Tijdens de koudere wintermaanden heeft u natuurlijk behoefte aan een stof die snel warm wordt, zoals flanel. Geeft u de voorkeur aan een dekbedovertrek met een extra luxe uitstraling, dan is satijn een aanrader.

#2. Maat

Controleer voor u een nieuw dekbedovertrek gaat kopen altijd eerst even de maat van uw dekbed. De meeste dekbedden zijn voorzien van een label waar de maat op staat. Zit dat er bij uw dekbed niet (meer) aan, dan kunt u hem zelf even opmeten.

Handig om te weten: vaak ziet u bij de productspecificaties van dekbedovertrekken een maataanduiding staan zoals 240×200/220 cm. Dat betekent dat er aan het voeteneind van het dekbedovertrek een dubbele instopstrook zit. Er past dus zowel een dekbed van 200 als van 220 centimeter in. Een tweede voordeel van zo’n dubbele instopstrook is dat het dekbed makkelijker ingestopt kan worden.

#3. Kleur en dessin

De kleur van uw nieuwe dekbedovertrek kan zeer bepalend zijn voor de uitstraling van uw slaapkamer. Een effen dekbedovertrek creëert rust in de ruimte, maar er zijn tegenwoordig ook heel veel mooie dessins om uit te kiezen. U kunt u daarbij laten leiden door het seizoen; ’s winters een dekbedovertrek met een hert of een wolf in een besneeuwd landschap, ’s zomers een exemplaar met bloemen of witte stranden met palmbomen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tips voor het eerste gebruik

Als u eenmaal uw nieuwe dekbedovertrek binnen heeft, wilt u deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in gebruik nemen. Het is echter belangrijk dat u een nieuw dekbedovertrek voor het eerste gebruik altijd één keer wast. Eén van de redenen hiervoor is dat nieuw beddengoed pas echt vochtabsorberend wordt na de eerste wasbeurt. Hieronder een aantal tips voor de eerste wasbeurt van uw nieuwe dekbedovertrek:

  • Beddengoed dient doorgaans op 60 graden gewassen te worden om te zorgen dat huismijten en andere bacteriën gedood worden. Het is echter aan te raden om het de eerste keer op 30 graden te doen; zo voorkomt u dat het gaat krimpen als u later op hogere temperaturen gaat wassen. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel – sommige dekbedovertrekken moeten de eerste keer juist wél op 60 graden worden gewassen, om te zorgen dat de gebruikte verfstoffen gefixeerd worden. Altijd eerst even het label controleren dus!
  • Stop de wasmachine niet te vol en zorg dat u het dekbedovertrek en de kussenslopen eerst binnenstebuiten keert om te voorkomen dat de kleuren tijdens het wassen beter beschermd blijven.
  • Gebruik een scheutje vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder om witte vlekken te voorkomen. Veel mensen vervangen het wasmiddel bij de eerste wasbeurt door een (klein!) scheutje azijn. Dit zorgt ervoor dat alle kleurstoffen, vetten en andere restanten van het productieproces uit de vezels van het dekbedovertrek worden getrokken. Azijn werkt zeer goed, maar let er wel op dat u kiest voor een wasprogramma waarbij extra wordt gespoeld. Een bijkomend voordeel van het wassen met azijn is dat u meteen uw wasmachine ontkalkt en ontvet!
  • Ongeacht of u de eerste keer wast met azijn of vloeibaar wasmiddel, zorg er altijd voor dat u het nieuwe dekbedovertrek niet laat weken en haal het na de wasbeurt direct uit de wasmachine. Nooit nat in de trommel laten liggen dus. Op die manier voorkomt u dat de kleuren kunnen overlopen.
  • Wanneer u het dekbedovertrek buiten aan de waslijn hangt, zorg dan dat het binnenstebuiten gekeerd zit. Op die manier kan het zonlicht de kleuren niet laten verbleken.
  • Doe het dekbedovertrek alleen in de droger als het daarvoor geschikt is, en kies een droogprogramma met een lage temperatuur. Hou er rekening mee dat een dekbedovertrek doorgaans sneller zal slijten wanneer u het in de droger doet.
  • Het bed ook makkelijk en snel opmaken? Zie voor de beste tip deze video: