Een geschikt dekbed voor kinderen

Ben je op zoek naar een geschikt dekbed voor je kind? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Voor baby’s en peuters is het beter om in plaats van een dekbed een babyslaapzak te gebruiken. Dit is veel veiliger en voorkomt dat je kind met zijn of haar hoofdje onder of in het dekbed terecht komt en de ademhaling belemmerd wordt. Rond het tweede levensjaar van je kind kun je echter zonder problemen de overstap maken naar een ‘gewoon’ dekbed. Maar wat is nu een geschikt dekbed voor kinderen? Wij hebben wat handige tips voor je op een rijtje gezet!

#1. Kies een passende dekbed maat

De maat van het dekbed dat je aanschaft moet afhankelijk zijn van het soort bed dat je hebt voor je kind. Slaapt je kind nog in een ledikant, dan liggen de maten rond de 100 X 135 centimeter. Bij een peuterbed moet je uitgaan van 120 X 150 centimeter, en bij een eenpersoonsbed van 140 X 200 centimeter. De maten kunnen wat afwijken, maar het is zeker aan te raden om een gangbare maat te nemen. Dat maakt het uitzoeken van leuke dekbedovertrekken straks een stuk makkelijker!

#2. Koop een dekbed van het juiste materiaal

Bij het kiezen van het dekbed materiaal is het belangrijk om te weten dat jonge kinderen vaak nog moeite hebben met het reguleren van hun eigen lichaamstemperatuur. Slapende kinderen hebben het ’s nachts doorgaans veel warmer dan volwassenen, dus een dik dekbed is in de meeste gevallen ook niet nodig. Het belangrijkste is dat je kiest voor een wasbaar materiaal. Een katoenen dekbed is doorgaans erg geschikt voor kinderen; het ademt goed, is licht van gewicht, neemt voldoende vocht op en kan gemakkelijk gewassen worden. Als je kind gevoelig is voor allergieën zoals huisstofmijt is het sowieso aan te raden om een katoenen dekbed of een synthetisch dekbed te nemen; dekbedden die gevuld zijn met dons of wol slapen wellicht heel lekker, maar kunnen niet gewassen worden. Niet erg praktisch dus! Voor kinderen waarbij reeds een huisstofmijtallergie is vastgesteld, is het zeker aan te raden om een speciaal antiallergisch kinderdekbed aan te schaffen. Deze dekbedden hebben een speciale huisstofmijt-werende vulling, die zelfs na tientallen keren wassen werkzaam blijft.

#3. Let op de certificaten

Kies altijd voor een kinderdekbed dat voorzien is van een Öko-tex 100 klasse 1 certificaat is – zo weet je zeker dat het dekbed geen schadelijke stoffen bevat. Schaf je een met dons gevuld kinderdekbed aan, kijk dan naar het Nomite certificaat; dit mag gevoerd worden door dekbedden waarbij het dons speciaal behandeld is. Deze donzen dekbedden zijn vrij van huisstofmijten.

#4. Vergeet het dekbedovertrek niet

Het dekbedovertrek is minstens zo belangrijk als het dekbed zelf. Het is makkelijk om minimaal twee dekbedovertrekken te hebben, want dan heb je altijd een schoon dekbedovertrek achter de hand als de andere in de was zit. Als je een nieuw dekbedovertrek gaat kopen is het raadzaam om de maat van het dekbed bij de hand te houden; zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Kies bij voorkeur voor een katoenen dekbedovertrek. De voordelen van katoen ken je inmiddels al: het heeft goede ventilerende en vocht absorberende eigenschappen, is makkelijk wasbaar, en niet te warm. Handig zijn de dekbedovertrekken met knoopjes of een rits, zeker bij kinderen die in hun slaap erg beweeglijk zijn. Zo blijft het dekbed ook bij veel gewoel en gedraai goed in het dekbedovertrek zitten. Maar je kunt ook gaan voor een dekbedovertrek met een ‘open’ onderkant. Denk bijvoorbeeld aan een dekbedovertrek met een dubbele (doorlopende) instopstrook – deze zijn ook geschikt voor extra lange dekbedden. Het leukste is natuurlijk om dekbedovertrekken aan te schaffen met een design dat je kind aanspreekt. Wat dat betreft heb je tegenwoordig eindeloos veel keus, want er zijn heel veel merken die mooie dekbedovertrekken voor kinderen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lief PiP dekbedovertrek of een fleurig Cinderella dekbedovertrek. Het merk Snurk heeft ook hele grappige en opvallende dekbedovertrekken. En als je kind van felle kleuren en gekke patronen houdt, dan is HIP een aanrader. Kortom, er is voor elk kind een mooi dekbedovertrek te vinden!