Grote schoonmaak: olie en vet verwijderen

Soms is het nodig om het huis een flinke schoonmaakbeurt te geven. Vooral olie en vet kunnen zorgen voor hardnekkig vuil dat lastig te verwijderen is. Gelukkig kun je met de juiste producten deze grote klus een stuk eenvoudiger maken. Je kiest een product op basis van het soort vlekken dat je wilt verwijderen en het materiaal wat je wilt schoonmaken. Tevens verschilt de manier van aanbrengen en verwijderen per middel.

Verwijderaar in de vorm van een pasta

Vette plekken ontstaan vooral in de keuken, aangezien daar het eten wordt klaargemaakt. Het is dan ook bijna niet te voorkomen dat je af en toe knoeit met vettigheid op het aanrecht, de vloer en de muren. Tevens kunnen er restjes olie en was achterblijven die voor vlekken zorgen. Om deze vlekken te verwijderen kun je HMK r152 gebruiken.  Deze olie-, was- en vetverwijderaar is geschikt voor oppervlakken van onder andere natuursteen, keramiek, tegels en beton. Dit middel is een kant-en-klare pasta die direct kan worden aangebracht op de vlekken. Na het aanbrengen laat je het minimaal 4 uur drogen waarna je de opgedroogde pasta kunt wegvegen.

Wateroplosbaar middel

Je kunt ook gebruik maken van een wateroplosbaar middel zoals HMK r154. Dit middel lost vervuilingen door vet en olie op van het oppervlak. Het vuil wordt ingekapseld waardoor het zich niet opnieuw kan hechten aan de ondergrond.Je brengt het middel aan op het oppervlak en daarna was je het eraf met water.Dit middel is geschikt voor onder andere keramiek en natuursteen.

Intensieve tegelreiniger

Voor het verwijderen van vettige of olieachtige lagen kun je het beste een intensieve tegelreiniger gebruiken. Een voorbeeld daarvan is HMK r157. Dit middel wordt verdund in een verhouding van 1:2 tot 1:20 afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek. Voor zeer hardnekkige vlekken kun je het beste de verhouding 1:1 gebruiken. Je brengt het middel aan en dat laat je een paar minuten intrekken terwijl je gaat boenen. Vervolgens spoel je het behandelde oppervlak flink na met water. Dit middel mag namelijk niet indrogen. Om te voorkomen dat er hardnekkige vlekken ontstaan kun je dit middel tevens als onderhoudsmiddel gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de vloer of de muur afnemen met de verdunde reiniger.

Andere producten voor tegels

Hebben de tegels in huis niet alleen last van vet- en olievlekken, maar ook van cementsluier? Daarvoor kun je een middel zoals HMK r163 gebruiken. Hiermee kun je cementsluier eenvoudig verwijderen van tegels. Het is tevens geschikt voor het verwijderen van onder andere kalkaanslag en vuil van tegels, enkele soorten kunststof en glas. Je verdunt het middel in een verhouding van 1:4 tot 1:20 afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil. Vervolgens breng je het middel aan en laat je het even inwerken. Tijdens het inwerken schrob je het oppervlak en daarna spoel je het oppervlak na met een ruime hoeveelheid water.

Speciale middelen gebruiken

Door speciale middelen te gebruiken in plaats van schoonmaakmiddelen krijg je een veel beter resultaat. Vaak hoef je minder te boenen doordat de middelen zijn afgestemd op het verwijderen van bepaalde vlekken of soorten vuil. Ook zijn de middelen bedoeld voor specifieke materialen zodat ze niet voor beschadigingen of verkleuringen zorgen. Dankzij het ruime aanbod van zulke middelen kun je voor alle soorten vuil en voor alle oppervlakken een geschikt middel vinden. Wel is het belangrijk om de werkwijze goed te lezen voordat je het gebruikt. Sommige middelen moeten namelijk in een bepaalde verhouding verdund worden.

Bij andere producten moet het oppervlak nagespoeld worden met water. Als je vooraf wil weten hoe het middel werkt en hoe lang het duurt, voer dan eerst een test uit. Hiervoor breng je het middel op een onopvallend stukje aan. Het is zeker verstandig om voor de aanschaf de productspecificaties door te lezen. Hierin vind je bijvoorbeeld hoeveel product je nodig hebt om vlekken te verwijderen of om het gehele oppervlak te reinigen. Daarnaast kun je lezen welke veiligheidsmaatregelen je dient te treffen als je het middel wil gebruiken. Ook staat erin wat je na het aanbrengen van het product dient te doen. Vaak wordt hierbij de droogtijd aangegeven. Heb je vloerverwarming? Bij de meeste middelen moet deze uitstaan en het oppervlak moet afgekoeld zijn voordat je het middel gaat gebruiken.