Ontdek Tapir lijmen

Naast het gebruik van tape kunt u componenten ook aan elkaar lijmen. Een voordeel van lijmen is, dat u geen boorgaten hoeft te gebruiken en er ontstaat een gelijkmatige spanningsverdeling. Met het gebruik van de juiste lijm is uw werkstuk net zo sterk als wanneer u componenten met schroeven aan elkaar verbindt. Daarbij blijven de gelijmde delen flexibel en toch ijzersterk, ondanks dat lijm een zeer licht verbindingsmateriaal blijft. Welk soort lijm u moet gebruiken, hangt volledig af van welke materialen u met elkaar wilt verbinden. Er zijn hiervoor lijmen die aangebracht kunnen worden op veel verschillende soorten materialen, maar ook lijmen voor één specifiek soort materiaal.

Welk soort lijm?
Het meest gebruikte lijm is een oplossingsmiddellijm. Bij een oplossingsmiddellijm zit in de lijm een oplossingsmiddel dat verdampt zodra de lijm wordt aangebracht. Bij deze lijmen is het dan ook nodig dat de lijm eerst een tijdje droogt, voordat u de componenten met elkaar verbindt. Een oplossingsmiddellijm is geschikt voor vele materialen, zoals hout, papier, behang, textiel, bitumen, glas, leer en keramiek. Heeft u moeilijk met elkaar te verbinden materialen, maar die wel een sterke verbinding nodig hebben, gebruikt u dan een tweecomponentenlijm. De lijm bestaat uit de lijm zelf en een verharder. Zodra de lijm en verharder met elkaar vermengd worden, zal de lijm gaan uitharden. Er ontstaat dan een ijzersterke verbinding. Wanneer snel lijmen en uitharden gewenst is, dan gebruikt u smeltlijmen. Door verwarming van de lijm, wordt de lijm zacht en kan het aangebracht worden. Na het aanbrengen zal de lijm razendsnel afkoelen en direct uitharden.

Lijmkitten
Onderdeel van het assortiment van Tapir lijmen zijn ook lijmkitten. Een lijmkit wordt vooral aangebracht om naden en kieren op te vullen bij materialen die kunnen uitzetten. Een lijmkit kan de naad goed afdichten, voorkomt dat er vocht in de naden terecht kan komen en werkt bovendien isolerend. De lijmkitten van Tapir zijn dan ook zeer sterk en zijn bestendig tegen extreme temperatuurwisselingen.