Doorzagen over zagen…

”Goed gereedschap is het halve werk” wordt er wel gezegd en daar zal elke vakman het over eens zijn. Dit oude gezegde geldt ook voor elektrische zaagmachines. De aanschaf van bijvoorbeeld een afkortzaag of tafelzaag is geen impuls aankoop. Het is verstandig na te denken waarvoor de zaagmachine gebruikt gaat worden en aan de hand hiervan het meest geschikte type te kiezen. Bedenk tevens dat goedkoop ook vaak duurkoop betekent. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs en dat geldt zeker voor kwaliteitsgereedschap.

Afkortzaag of tafelzaag?

Wat de juiste keuze is, hangt af hoe en waarvoor je de zaagmachine gaat gebruiken. Gebruik je hem enkel in de werkplaats of moet je flexibel zijn en moet je de zaagmachine ook op karwei meenemen? Wordt de zaag voornamelijk ingezet voor het maken van dwarsdoorsnedes van planken en balken, of voor het zagen van grote werkstukken en planken over de lengte as?

De tafelzaag is een cirkelzaagmachine die meer geschikt voor de werkplaats en het zagen van grote werkstukken met lange zaagsneden. Met het verticale zaagblad kun je echter ook eenvoudig planken en balken afkorten.

De afkortzaag is een compacte cirkelzaagmachine die gebruikt wordt om bijvoorbeeld planken en balken in dwarsdoorsnede door te zagen. Behalve het recht toe recht aan afkorten onder een hoek van 90º kun je hiermee ook verstek en dubbelverstek zagen. Afkortzagen zijn verplaatsbaar en kunnen op een werktafel geplaatst worden, of op poten worden gemonteerd. Voor het afkorten op werkplekken als bijvoorbeeld steiger of dak is een mobiele afkortzaag met accuvoeding mogelijk een goede oplossing.

Moeilijk om te kiezen? Met een combi zaagtafel ben je van alle markten thuis. Met deze zaagmachine heb je namelijk zowel een tafelzaag als een afkortzaag en verstekzaag in huis. Hiermee kan je (bijna) elke klus aan.

Tips bij kiezen van een zaagmachine

  • Indien vaak een grote precisie bij de werkstukken is vereist, is een zaagmachine met laserfunctie aan te bevelen.
  • Een groter vermogen heeft uiteraard een overeenkomstig prijsplaatje. De beste keuze is vanzelfsprekend afhankelijk van de toepassing. Op de bouwplaats waar balken afgekort moeten worden zal een zaag met een vermogen van 1500 Watt wellicht een minimum zijn, terwijl men voor het maken van bijvoorbeeld meubels met maximaal 1000 Watt goed uit de voeten kan.
  • Het afkorten moet vaak onder een hoek worden gedaan om een mooie aansluiting met het werkstuk te verkrijgen. Er zijn afkortzagen waarbij het verstek tot op de halve graad nauwkeurig kan worden ingesteld. Het is dus verstandig voor een afkortzaag te kiezen die bij de nauwkeurigheid van de uit te voeren werkzaamheden past.
  • Voor het zagen van bredere planken is het handig als de afkortzaag een trekfunctie heeft.
  • Indien er dubbelverstek gezaagd moet worden, is het belangrijk dat de machine ook naar links en naar rechts “gezwaaid” kan worden. Handig is het als de machine ook is voorzien van een zwaaihaak, zodat de zwaaihoek makkelijk gekopieerd en ingesteld kan worden.

Het kiezen van zaagbladen

Het zaagblad is een essentieel onderdeel van de zaagmachine. Bij het kiezen van een nieuw zaagblad moet je onderstaande zaken in acht nemen:

  • Een afkortzaag en tafelzaag hebben een maximale diameter voor het zaagblad die door het model zaagmachine wordt bepaald. Je kunt eventueel bladen met een kleinere diameter plaatsen, mits het asgat van het zaagblad overeenkomt met die van de zaagmachine. In het zaagblad zijn sleuven aangebracht. Deze hebben verschillende functies: verminderen van de trilling, demping van geluid, verminderen van de warmteontwikkeling en op vangen van het uitzetten van het metaal.
  • Ook het aantal zaagtanden is van belang. Veel tanden op het zaagbladgeven een nettere afwerking van de zaagsnede, maar hebben een langere zaagsnelheid en zijn duurder. Weinig tanden zagen sneller en zijn goedkoper, maar geven een ruwe zaagsnede. Ook de breedte van het zaagblad is van invloed. Een breed zaagblad vereist een hoger vermogen van de zaagmachine.

Tenslotte het toerental. Elk zaagblad heeft zijn optimale toerental. Het te zagen materiaal is van invloed op het toerental. Zachte en warmte gevoelige materialen, zoals respectievelijk gipsplaten en kunststoffen, worden met een laag toerental gezaagd. Metalen en hardhout daarentegen zaag je met een hoog toerental.