Waarop letten bij het kiezen van een gordijn?

Het uitzoeken van gordijnen kan een lastig onderdeel zijn, aangezien gordijnen vrij bepalend zijn voor de sfeer in huis. Het is dan ook belangrijk dat ze passen bij de meubels om een mooi geheel te creëren. In dit artikel kun je informatie vinden over de verschillende punten waar je rekening mee dient te houden als je gordijnen zoekt.

De kleur en het patroon

Als je op zoek bent naar gordijnen, dan let je waarschijnlijk als eerste op de kleur en op het eventuele patroon. Je wil tenslotte dat de gordijnen aansluiten bij de rest van het interieur. Er ontstaat dan een mooie samenhang en dat zorgt voor een prettige sfeer in huis. Gordijnen zijn dan ook verkrijgbaar in zeer veel diverse kleuren en patronen. Eerst kun je bedenken of je een effen gordijn wil hebben of dat je juist op zoek bent naar een gordijn met een motief. Effen gordijnen zijn een veilige keuze, aangezien ze makkelijk te combineren zijn met opvallende meubelen en woonaccessoires. Gordijnen met een motief trekken vaak de aandacht naar zich toe. Dit is erg mooi als je voor een vrij strak en minimalistisch interieur hebt gekozen. Qua kleuren heb je keuze uit neutrale en frisse kleuren. Bij neutrale kleuren kun je denken aan wit, taupe en grijs. Deze staan mooi in vrijwel elk interieur. Je kunt ook kiezen voor blauwe, groene of paarse gordijnen om meer kleur in huis te krijgen. Het uitzoeken van gordijnen is natuurlijk vooral gebaseerd op persoonlijke smaak. Je hoeft niet per se de richtlijnen te volgen. Het belangrijkste is dat jij kijkt welke gordijnen passen bij jouw interieur en of jij tevreden bent met het totaalplaatje.

Een passend ophangsysteem

Het ophangsysteem van de gordijnen is wellicht niet meteen iets waar je aan denkt, maar het is een belangrijk onderdeel. Het ophangsysteem bepaalt namelijk hoe het gordijn hangt en dat zorgt voor een ander effect in je interieur. Je hebt bij de ophangsystemen keuze uit opvallende roedes of juist onopvallende rails. Als jij je gordijnen wil ophangen aan roedes kun je aan de bovenkant van de gordijnen ringen laten maken. Deze ringen kunnen zowel in de stof bevestigd worden als erboven. Vervolgens schuif je de ringen over de roede heen zodat het gordijn hangt. Doordat de roede altijd zichtbaar is ontstaat er een moderne en industriële sfeer.  Bij een rail bevestig je haakjes aan het gordijn zodat je de haakjes vervolgens kunt vastmaken aan de rail. De rail is vrijwel niet zichtbaar als de gordijnen hangen.

De lengte van de gordijnen

De laatste stap bij het uitzoeken van gordijnen is het bepalen van de lengte. Je kunt een gordijn op meerdere hoogtes laten eindigen om een ander effect te creëren. De meeste mensen kiezen ervoor om het gordijn net boven de grond te laten eindigen. Het gordijn hangt dan mooi recht naar beneden en het laat de ruimte optisch hoger lijken. Een ander voordeel is dat de onderkant van het gordijn niet vies wordt van de vloer. Je zou het gordijn ook tot de vensterbank kunnen laten komen. Dit staat mooi bij kleine ramen die wat hoger geplaatst zijn. Een andere optie is om een klein stukje van het gordijn op de grond te laten hangen. Op internet kun je diverse voorbeelden van gordijnlengtes bekijken. Je kunt dan alvast bekijken welke lengte jou het meest aanspreekt.

Tagged on: