Het verschil tussen een gordijn en raamdecoratie

De termen ‘gordijn’ en ‘raamdecoratie’ worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Dat is ook niet zo gek, aangezien de begrippen een verzamelnaam zijn voor diverse soorten gordijnen. Toch betekenen deze begrippen niet helemaal hetzelfde. Met raamdecoratie worden voornamelijk gordijnen bedoeld die alleen ter decoratie gebruikt worden. Een gordijn kan zowel decoratief als functioneel zijn. Desondanks zitten er veel overeenkomsten tussen de gordijnen en de raamdecoraties. Beide hebben ze een grote invloed op de sfeer in huis.

 

Wat valt er onder de term ‘raamdecoratie’?

Raamdecoratie is eigenlijk een verzamelbegrip. Onder raamdecoratie vallen onder andere jaloezieën, duettes, rolgordijnen en plissé gordijnen. Zoals de naam al aangeeft zijn deze diverse gordijnen voornamelijk bedoeld ter decoratie. Met raamdecoratie geef jij je woning een bepaalde sfeer. Afhankelijk van de gordijnen die je kiest kun je een huis een landelijke, moderne of romantische uitstraling geven. Dit hangt ook af van de materialen en de kleuren die je kiest. Houten jaloezieën zorgen bijvoorbeeld voor een landelijke en gezellige sfeer, terwijl witte jaloezieën voor een moderne uitstraling zorgen. Witte plissé gordijnen zorgen voor een heldere en rustige sfeer en donkere plissé gordijnen geven je interieur een stoere twist. Door de raamdecoratie af te stemmen op je interieur kun je een mooi geheel creëren.

 

Natuurlijk hebben de meeste soorten raamdecoratie ook een praktische functie. Ze worden voornamelijk gebruikt om de lichtinval te veranderen. Als de zon fel naar binnen schijnt kun je de raamdecoratie gebruiken om het zonlicht te verminderen. Je hebt dan nog wel genoeg daglicht om bijvoorbeeld te werken of om een boek te lezen. ’s Avonds kan je de raamdecoratie helemaal dicht doen zodat anderen niet naar binnen kunnen kijken. Je zult dan wel raamdecoratie moeten hebben die van een dikke stof gemaakt is, anders wordt de kamer niet helemaal verduisterd. Raamdecoratie kan tevens gebruikt worden om inkijk te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld een duette gebruiken om de ramen aan de straatkant van de woning af te schermen. Dankzij de dunne stof komt er wel genoeg licht binnen, maar anderen kunnen niet in je woning kijken.

 

Wat valt er onder de term ‘gordijn’?

De meeste mensen denken bij het woord ‘gordijn’ aan de standaard gordijnen die je ’s avonds dicht doet. Eigenlijk is dit begrip ook een verzamelnaam, aangezien je naast de standaard gordijnen ook rolgordijnen, overgordijnen, plissé gordijnen en andere soorten gordijnen hebt. Deze soorten gordijnen kunnen ook onder raamdecoratie vallen. Gordijnen kunnen om diverse redenen gebruikt worden. De meeste mensen gebruiken gordijnen om de ramen af te schermen als het buiten donker wordt of als ze gaan slapen. Dit zorgt voor meer privacy doordat mensen niet naar binnen kunnen kijken. Tevens wordt het licht van straatlampen tegengehouden waardoor je beter kan slapen. Hier is een gordijn met een dikke of donkere stof erg geschikt voor.

 

Een gordijn kan ook ter decoratie gebruikt worden. Overgordijnen zijn bijvoorbeeld vooral bedoeld om een bepaalde sfeer in huis te creëren. Meestal maken gordijnen een huis gezelliger. Een huis zonder gordijnen ziet er namelijk onaf en misschien zelfs kil uit. Gordijnen in warme tinten zorgen voor een huiselijke sfeer. Met een koel gekleurd gordijn laat je jouw woning fris ogen. Ook de lengte speelt daarbij een rol. Lange gordijnen geven een woning een luxe uitstraling terwijl korte gordijnen een speels effect hebben. Daarnaast verbeteren de gordijnen de akoestiek in een woning. Het geluid wordt dan beter opgevangen waardoor je geen gegalm hoort.