Waarvoor gebruik ik de tepelhoedjes?

Tepelhoedjes zijn handige hulpmiddelen voor vrouwen die borstvoeding geven. De kans is namelijk groot dat jij wel eens last hebt van tepels die pijnlijk aanvoelen of dat er nog melk uit de tepel druppelt. Het kan ook zijn dat je ingetrokken tepels hebt waardoor het lastiger is om borstvoeding te geven. Voor deze problemen zijn meerdere soorten tepelhoedjes ontworpen. Zo kun jij met zo min mogelijk ongemakken borstvoeding geven.

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij pijnlijke, lekkende of ingetrokken tepels. Het tepelhoedje is meestal gemaakt van siliconen. Dit materiaal is stevig en tegelijkertijd zacht en comfortabel. Tevens blijft het goed op de huid zitten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de tepelhoedjes zomaar loslaten. Wel zijn ze makkelijk te verwijderen. Er zijn meerdere tepelhoedjes verkrijgbaar. Het verschil tussen de hoedjes zit in het probleem waar ze voor gemaakt zijn. De tepelhoedjes die bedoeld zijn om je tepel te beschermen zijn voorzien van gaatjes. Hierdoor kan je huid blijven ademen om andere problemen te voorkomen.

Voor wie zijn de tepelhoedjes geschikt?

De tepelhoedjes kunnen een oplossing zijn voor diverse problemen waar vrouwen die borstvoeding geven mee te maken hebben. Heb je bijvoorbeeld last van pijnlijke tepels door kloofjes? Je kunt dan een tepelhoedje gebruiken dat als een soort koepeltje over je tepel ligt. Het hoedje voorkomt dat je beha tegen je tepel schuurt, aangezien dat voor meer pijn kan zorgen. Wil je ondanks je pijnlijke tepels wel je baby laten drinken? Je kunt dan kiezen voor een tepelhoedje dat de vorm van een tepel heeft. Dit past precies over je tepel en tepelhof heen. Dankzij de gaatjes kan je baby drinken terwijl jij minder last van pijn hebt.

Je kan ook een tepelhoedje gebruiken als je borsten na het voeden nalekken. Dit kan voor vlekken in je beha en kleding zorgen, waardoor jij je misschien ongemakkelijk en minder schoon voelt. Je hebt waarschijnlijk ook geen zin om je steeds om te moeten kleden zodat je de kleding met vlekken kunt wassen. Er zijn speciale tepelhoedjes verkrijgbaar die als een opvangbakje fungeren. De melk lekt dan in het tepelhoedje waardoor je kleding droog blijft. Dit bespaart je een hoop wasgoed.

Als je van nature ingetrokken tepels hebt kan het lastig zijn om borstvoeding te geven. Dit betekent dat de tepel vlak is of naar binnen gekeerd is doordat de melkgang te kort is. Je baby heeft dan meer moeite om de tepel te vinden en om eraan te zuigen. Je kunt dan gebruik maken van een tepelhoedje waarmee je de tepel voorzichtig naar buiten kan duwen. Deze breng je aan voordat je borstvoeding wil geven. Het tepelhoedje zorgt voor een lichte druk op de borst waardoor de tepel gevormd wordt. Als je klaar bent om borstvoeding te geven verwijder je het tepelhoedje. Als het goed is kan je baby nu makkelijk aan de tepel zuigen. Er zijn ook tepelhoedjes waarmee je zelf een vacuüm kunt creëren. Dit doe je door het hoedje over je tepel te plaatsen en vervolgens rustig in de balg te drukken.

Heb je last van meerdere problemen? Je kunt de tepelhoedjes los kopen, maar je kan ook voor een set kiezen met meerdere soorten. Dit is goedkoper dan wanneer je de soorten los zou kopen.

Tagged on: