Tips voor het kiezen van de juiste deurklinken

Uw deurbeslag is zeer bepalend voor de totale uitstraling van uw interieur. Het kiezen van de juiste deurklinken voor uw binnendeuren kan daarom nog best lastig zijn. Er is tegenwoordig erg veel keus! In dit artikel wordt besproken waar u op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe deurklinken, en worden een aantal handige tips gegeven.

Design

Kies voor deurklinken waarvan het design past bij uw interieur. Heeft u een strakke inrichting? Kijk dan naar moderne deurklinken van bijvoorbeeld gepolijst of mat RVS of deurklinken die voorzien zijn van een BIOV coating. Bij een meer klassieke inrichting kunt u juist denken aan bronzen of ijzeren deurklinken met ronde vormen en elegante lijnen. Of misschien houdt u wel van art nouveau of spoorwegbeslag. Het is allemaal mogelijk!

Continuïteit

Kijk ook eens of u de meubelgrepen van uw kastdeuren en lades in dezelfde stijl als de deurklinken van uw binnendeuren kunt vinden. Op die manier trekt u het interieur bij elkaar en creëert u meer rust en eenheid in huis. Veel merken en ontwerpers bieden complete collecties met deurklinken en meubelgrepen in dezelfde stijl en afwerking.

Kwaliteit

Deurklinken worden dagelijks gebruikt, bij sommige deuren intensiever dan bij andere. Het is hoe dan ook aan te raden om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige deurklinken van duurzame materialen. U bent dan wellicht iets duurder uit bij de aanschaf, maar u heeft dan wel veel langer plezier van uw deurklinken.

Kindvriendelijkheid

Als u kleine kinderen heeft, dan is het belangrijk dat u kiest voor kindvriendelijke deurgrepen die geen scherpe randen en punten hebben. Zo kunt u voorkomen dat de kinderen zich aan de deurklinken kunnen verwonden.

Draairichting

Inventariseer hoeveel deurklinken u nodig hebt en wat de draairichting van elke deur is. Een linksdraaiende deur heeft natuurlijk een andere deurklink nodig dan een rechtsdraaiende deur! Om de draairichting te bepalen gaat u aan de kant van de deur staan waar u de deur naartoe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren rechts, dan is de deur rechtsdraaiend, en andersom.

Deurdikte

Meet voor het aanschaffen van nieuwe deurklinken altijd even de dikte van uw deuren op. Zijn uw binnendeuren dikker dan de standaarddikte van 40 millimeter? Dan kan het zijn dat de bevestigingsmaterialen die u bij uw deurbeslag krijgt meegeleverd net iets te kort zijn. In dat geval moet u extra lange krukstiften en patentbouten aanschaffen.

Sloten

Sommige binnendeuren, waaronder die van het toilet en de badkamer, wilt u natuurlijk op slot kunnen doen. Hier moet u dus ook rekening mee houden bij het aanschaffen van deurbeslag. Noteer hoeveel deurklinken met sloten u nodig heeft en bekijk de verschillende mogelijkheden die er zijn. Geeft u de voorkeur aan een vrij/bezet slot boven de deurklink of een slot onder de deurklink? Wellicht heeft u ook behoefte aan een slot op uw slaapkamerdeur. Ook op dit gebied is er volop keus.