Ontdek de mogelijkheden van brekerzand

Je hebt vast wel eens gezien wat er gebeurt na de aanleg van tegelwerk. Er wordt zand over de stenen gestrooid, waar vervolgens met een bezem overheen wordt gegaan. Dit zand, wat zo in de tegelvoegen wordt ingeveegd, noemen we brekerzand. Het invegen van zand is een onmisbaar onderdeel van het aanleggen van een tegelterras of pad. Als je dus zelf aan de slag gaat in je tuin, moet je, naast eventueel vulzand als ondergrond, ook brekerzand kopen, voor een optimale afwerking. Onder gebakken klinkers kun je brekerzand trouwens ook als ondergrond gebruiken.

Waarom is brekerzand nodig?

Als je tegels los op zand legt, zit er een beetje speling tussen. Door lopen en weersinvloeden kunnen de tegels onderling gaan verschuiven. De voegen komen dan scheef te liggen en dit ziet er niet mooi uit. Brekerzand tussen de voegen houdt de tegels op hun plaats. Maar kun je datzelfde niet bereiken met ‘gewoon’ zand? Brekerzand is beter geschikt als inveegzand, omdat het fijn genoeg is om tussen de voegen te komen, maar onregelmatig gevormd om goed water door te kunnen laten. Dat maakt het veel beter geschikt om in te vegen op een tegelterras dan andere zandsoorten.

Wat is het verschil met metselzand?

Zand is een belangrijk onderdeel van een ander voegmiddel: mortel. Maar mortel heeft weer hele eigen karakteristieken: het wordt hard en laat bijna geen water door. Dat zijn eigenschappen die helemaal niet geschikt zijn voor een tegelterras of pad. Voor verwerking in mortel is er dan ook een apart soort zand: metselzand. Je kunt brekerzand niet gebruiken in mortel, maar metselzand laat zich ook niet goed invegen. Daar is het veel te grof voor. Juist brekerzand heeft een goede mix van fijne en grove deeltjes. Daardoor is het makkelijk in te vegen, houdt het de tegels stabiel en laat gemakkelijk water door.