Het verschil tussen draagdoeken en draagzakken

Als je je kindje wil dragen, dan heb je de keuze uit draagdoeken en draagzakken. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een draagdoek en een draagzak? En is de één beter dan de ander?

Aanvang gebruik draagdoeken

Draagdoeken kun je al gebruiken vanaf de geboorte. Omdat je je baby pas vanaf 3 maanden rechtop mag dragen, zijn de meeste draagzakken niet geschikt voor pasgeboren baby’s. Dat gezegd zijn er wel een aantal merken die speciale inserts leveren, waarmee je je baby wel al vanaf de geboorte in de draagzak kunt dragen. Veel ouders kiezen voor de eerste maanden een draagdoek, en stappen daarna (of wanneer hun kindje te zwaar wordt voor een draagdoek) over op een draagzak.

Ergonomie

We gaan er voor het gemak even van uit dat je je kindje op je buik draagt. Zowel bij een draagdoek als bij een draagzak zit je kindje in een natuurlijke ‘M-houding,’ met gespreide beentjes, de knieën iets hoger dan de heupen, en een iets bolle rug. Het maakt voor het comfort van je kindje dus niet uit of je een draagdoek of draagzak gebruikt.

Draagcomfort

Zolang je je draagdoek maar goed knoopt, kun je hiermee net zo veel comfort realiseren als met een draagzak. Uitzondering hierop is de ringsling, een asymmetrische draagdoek. Het gewicht wordt hierbij niet evenredig verdeeld, waardoor deze uitvoering niet aan te raden is voor ouders met rugklachten of voor lange wandelingen.

Om- en afdoen van draagzak en draagdoek

Een draagzak kun je sneller om- en afdoen als een draagdoek. Maar als je eenmaal een beetje bedreven bent in het knopen van je draagdoek, zul je merken dat de tijd die je nodig hebt voor het om- en afdoen niet heel veel verschil maakt met een draagzak.

Verstelbaarheid

Mits je weet hoe je moet knopen en je je baby een optimale ondersteuning kunt bieden, hebben draagdoeken meer verstelmogelijkheden; één draagdoek kan in principe vanaf de geboorte in de peuterjaren gebruikt worden. Draagzakken zijn zowel in verstelbare als niet verstelbare uitvoeringen verkrijgbaar. Maar zelfs met een verstelbare draagzak wordt je nog altijd beperkt door de minimale en maximale afstelmogelijkheden.

Warm weer

Kun je bij warm weer beter een draagdoek of een draagzak gebruiken? Dat is echt helemaal afhankelijk van het gebruikte materiaal. Rekbare draagdoeken kunnen erg warm zijn vanwege de meerdere stoflagen, dus een geweven draagdoek (van linnen bijvoorbeeld) is dan beter. Draagzakken met gewatteerde banden zijn in de zomermaanden meestal te warm, maar er zijn ook speciale ‘zomerdraagzakken’ verkrijgbaar. Deze bieden een optimale ventilatie en zijn prettiger voor zowel jou als je kindje.

Veiligheid

Er zit geen verschil in de veiligheid van draagdoeken en draagzakken. Dit op voorwaarde dat een draagdoek maar goed wordt geknoopt, en een draagzak de juiste maat heeft.

Opbergen

Een draagdoek vouw je makkelijk op en kun je zo in je tas stoppen als je hem niet gebruikt. Een draagzak neemt over het algemeen iets meer ruimte in beslag.

Conclusie

Ondanks de verschillen tussen draagdoeken en draagzakken is de één niet beter dan de ander. Wat voor jou het beste werkt is echt afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de manier waarop je de drager gebruikt. Als je twijfelt, is het zeker de moeite waard om van beide een exemplaar aan te schaffen. Zo kun je zelf uitvinden wat je het prettigst vindt.